En ny nyhedsformidling

Terrorfilm

Klassiske nyheder handler om tempo og evnen til at være først med historien. Et banebrydende samarbejde mellem Animation Hub og Dagbladet Politiken bringer nu animation ind i de featureprægede nyheder.

Nyheder er ord på tryk eller realbilleder med lyd. Sådan har vi opfattet og lært at opfatte den nyhedsstrøm, der dagligt ruller henover os fra aviser over netmedier til tv og flashnyheder på mobil og tablets. Konkurrencen mellem medier har uvægerligt gjort tempo til et afgørende konkurrenceparameter. Et nytænkende projekt etableret i samarbejde mellem Animation Hub og Dagbladet Politiken forsøger nu at rokke ved dén præmis.

- Ideen er at lave eksperimenter, der kan udvikle en anden form for nyhedsformidling. Der slås vi selvfølgelig med tidsperspektivet, for det vil aldrig være muligt at lave animationer til nyheder, der skal ud med det samme. Så vi kigger på andre måder at bruge nyhedsformidling på, at finde områder, hvor animation kan skabe bedre formidling end den, vi traditionelt kender, forklarer Morten Thorning fra The Animation Workshop, der faciliterer samarbejdet med Dagbladet Politiken.

Flere medier skal med
Samarbejdet, der er etableret, handler om den såkaldte featurehistorie. De gennemarbejdede, planlagte historier, der er tilrettelagt af redaktionen og så at sige står uden for den generelle dag-til-dag nyhedsformidling.

- Vi arbejder med at lave historien som en billedfortælling for at skabe noget merværdi, forklarer Morten Thorning og tilføjer, at øvelsen med at integrere animation i nyhedsformidling har langt større perspektiver, end vi umiddelbart har set endnu:

- Vi vil selvfølgelig gerne gøre aviserne interesserede i at arbejde med det her som formidling, men hvis det skal lykkes optimalt, så skal efteruddannelse ind, så animatorer forstår journalistiske miljøer og tankeuniverser. Der er et andet tempo og en anden fokus end når man laver underholdning. Vi forestiller os, at det kunne udmønte sig i en efteruddannelse etableret i samarbejde med DMJH, hvor fokus var på at give animatorer det journalistiske perspektiv.

Samarbejdet med Dagbladet Politiken handler om at rekonstruere forløbet op til arrestationen af fire mænd, der angiveligt agtede at angribe Jyllands-Postens københavnske hovedkvarter og "dræbe så mange som muligt." Filmen kan ses lige her.

Gå til case oversigten