En ekstra dimension

Embryo cell

Nyt forskningsprojekt skal forvandle 2d-mikroskopibilleder til 3d-animation.

Når biologisk væv skal studeres på nært hold i dag, sker det i to dimensioner. Det gælder for eksempel i en virksomhed som Unisense Fertilitech, der arbejder med at bedømme kvaliteten af befrugtede æg i forbindelse med kunstig befrugtning. En udfordrende opgave, der ville blive betydeligt lettere, hvis mikroskopibillederne blev tredimensionelle. For så ville volumen af de celler, ægget deler sig i – en afgørende parameter – kunne måles langt mere præcist.

Fra 2d til 3d
Derfor er Unisense Fertilitech én af seks partnere i projektet ”3d Animation af 2d Mikroskopibilleder”, der skal føje en ekstra dimension til nærstudier af biologisk væv. Opgaven lettes af, at der allerede findes mikroskoper, som kan vise todimensionelle udsnit i alle tænkelige dybder. Lægger man billederne ovenpå hinanden, har man næsten en tredimensionel figur, men:

- Når man forsøger at lave 2d-billederne om til 3d-figurer, så er det kun i midten af det biologiske materiale, at de bliver skarpe. Resten bliver så uskarpt, at det i praksis er ubrugeligt, forklarer projektleder Thomas Sangild, lektor på Aarhus Universitet.

Forklaringen er et velbeskrevet matematisk problem, som ”3D Animation af 2D Mikroskopibilleder” skal forsøge at løse. Foreløbig er projektleder Sangild og post.doc-forsker Allan Rasmusson nået så langt, at de kan simulere en vellykket scanning.

Teori og praksis
Næste trin er at afprøve matematikken på rigtige mikroskop-optagelser.

- Projektet løber 2012 ud, og lykkes det her for os, er der nogle meget spændende perspektiver i det. Vi håber i sidste ende at kunne producere 3d-film, der viser biologisk væv i bevægelse, fortæller Sangild.

- Det vil både være nyttigt for en virksomhed som Unisense Fertilitech, men også for undervisere, der på dén led langt nemmere kan vise, hvordan biologisk væv ser ud og opfører sig.

Partnerne i ”3D Animation af 2D Mikroskopibilleder” er Stereologisk Forskningslab ved Aarhus Universitet, Klinisk Institut og Datalogisk Institut ved Aarhus Universitet, Animation Hub, Unisense Fertilitech og Visiopharm.

Gå til case oversigten