Fysik, der er til at forstå

Niels Bohr

Nyt projekt skal producere animationsfilm, der gør abstrakte fysiske fænomener begribelige.

Fysik og astronomi er ikke altid nemt at sætte billeder på. Meget af det, disciplinerne beskæftiger sig med, er enten for stort eller småt til, at det kan filmes eller fotograferes. Løsningen er animation, mener Gertie Skaarup, hvis opgave er at formidle naturvidenskabelig viden og forskningsresultater for Niels Bohr Instituttet i Århus.

- Enorme sole og mikroskopiske elektroner er meget abstrakte at forholde sig til. Den slags fænomener kan man forklare op og ned ad stolper om, det er stadig svært at relatere til. Men hvis man sætter digitale, animerede billeder på, så forstår vi pludselig, hvad det drejer sig om.

Det er i en nøddeskal rationalet bag projektet ”Visualisering af fysik og astronomi med animationer”, som The Animation Hub har søsat sammen med netop Niels Bohr Instituttet, produktionsselskabet Mediafarm og undervisningsforlaget Systime.

Med fagligt input fra Niels Bohr Instituttet skal animatorerne på Mediafarm producere en række animationsklip, der viser svært forklarlige fænomener fra fysikkens verden.

- Klippene skal bruges i undervisningssammenhænge, i nogle af de dokumentarfilm, vi producerer her på Instituttet, i et online-leksikon, vi lægger på vores hjemmeside, og i undervisningsmateriale fra Systime, opsummerer Gertie Skaarup, der forventer at afslutte projektet ved udgangen af 2012.

Et af klippene fra projektet har allerede opnået den hædersbevisning at blive vist på NASAs hjemmeside – mere her.

Gå til case oversigten